به گزارش «نسیم آنلاین» مطابق گزارش بانک مرکزی، در 4 ماه اول امسال هزینههای جاری دولت یازدهم به 60.4 هزار میلیارد تومان رسیده که نسبت به آخرین عملکرد دولت دهم در 4 ماه اول سال 1392 نزدیک به 150 درصد افزایش نشان میدهد.
از ابتدای مردادماه سال 1392 که دولت یازدهم تصدی قوه مجریه را بر عهده گرفت تا ابتدای مردادماه امسال، یعنی در سه سال اول عملکرد این دولت، به طور میانگین هر ماه 13 هزار میلیارد تومان صرف هزینههای جاری دولت شده است.
میانگین هزینههای جاری دولت دهم ماهانه 6400 میلیارد تومان و میانگین 8 ساله دولتهای نهم و دهم 5100 میلیارد تومان بوده است. مقایسه این آمارها نشان میدهد هزینههای جاری دولت یازدهم 103 درصد نسبت به دولت دهم افزایش یافته و به عبارتی بیش از 2 برابر شده است.
از سوی دیگر، آمار بانک مرکزی نشان میدهد دولتهای نهم و دهم طی 8 سال مجموعا 234 هزار میلیارد تومان از درآمد نفتی را در بودجه خرج کرده بود. مقایسه این رقم با هزینههای جاری 470 هزار میلیارد تومانی دولت یازدهم در سه سال اخیر، نشان میدهد کل درآمد نفتی که دولت قبل در 8 سال در قالب بودجه خرج کرده بود، نصف هزینههای جاری دولت فعلی آن هم طی سه سال است.
افزایش عجیب هزینههای جاری دولت در 3 سال اخیر در حالی است که مسئولان بارها نسبت به کسری بودجه و خزانه خالی و افت فاحش درآمد نفتی ابراز گلایه کردهاند.
بی انضباطی مالی و بودجه ای یک از بارزترین انتقاداتی بود که به دولت احمدینژاد از سوی کارشناسان اقتصادی صورت می گرفت، اما آمارها نشان میدهد دولت فعلی به مراتب پرخرجتر از دولت قبل است.
اما جای تأسف است، با نگاهی به دخل و خرج دولت یا اوضاع مالی دولت یازدهم به این مهم رسیدیم که دولت حسن روحانی تنها هزینههای جاری دولت را کاهش نداده است بلکه بسیار پرخرجتر از دولت قبل رفتار کرده است.
در دولت یازدهم که تحریمها و افت بهای نفت بیش از پیش درآمدهای ارزی کشور کاهش یافت، دولت راضی به صرفهجویی در هزینههای جاری خود نشد و ترجیح داد گرانقیمتترین دولت نام بگیرد و در رکود اقتصادی به جای اینکه منابع خود را به بخش عمرانی اختصاص دهد، صرف هزینههای جاری و مصرفی کند.
این در حالی است که دولت دهم که به ولخرجی مشهور بود، در مجموع 4 سال فعالیت خود 309 هزار میلیارد تومان صرف هزینههای جاریاش کرده بود. به عبارتی میتوان گفت دولت یازدهم در عرض 3 سال 52 درصد بیشتر از 4 سال دولت قبل خرج کرده است.