گروه اقتصادی «نسیم آنلاین»: بیش از 10 روز از آغاز طرح جدید بانک مرکزی برای خروج از رکود میگذرد. ولی الله سیف و مدیرانش در ساختمان میرداماد که قبلا با طرح وام 10 میلیونی خرید کالا در قالب بسته دوم خروج از رکود، قصد داشتند صنایع را از رکود خارج کنند، این بار در طرحی جدید سعی کردند تا با ارقام جدید 10، 30 و 50 میلیونی دوباره طرح شکست خورده قبلی را به گونه ای دیگر و با ارقامی متفاوت تر امتحان کنند! آنها بعد از شکست در طرح اول خود این بار سعی کردند با ایجاد تغییراتی شرایط را برای به نتیجه رسیدن طرح جدیدشان فراهم کنند.
به گزارش «نسیم آنلاین» بانک مرکزی این بار تصمیم گرفت تا وامها را در سه بخش 10، 30 و 50 میلیونی اعطا کند، تا شاید جذابیت بیشتری برای مشارکت مردم در این طرح به وجود بیاید. اما بانک مرکزی در حالی این طرح را برای خروج از رکود و تحریک تقاضا اجرایی میکند که خرید کالاهای خارجی را هم در این طرح بلامانع دانسته است.
بنابراین به نظر میرسد این طرح در صورت اجرا نه تنها از تولید داخلی حمایت نمیکند، بلکه بر خلاف سیاستهای اقتصاد مقاومتی به واردات کالاهای خارجی هم دامن میزند. در 10 روز اخیر اکثر تولیدکنندگان بزرگ لوازم خانگی مخالفت خود را با این طرح بانک مرکزی اعلام کردهاند و از سیف و مدیرانش بابت حمایت غیر مستقیم از کالاهای خارجی گلایه داشته اند.
اما بررسیهای میدانی خبرنگار «نسیم آنلاین» طی 10 روز گذشته نشان میدهد که طرح وام 50 میلیونی خرید کالا عملا با شکست مواجه شده و مردم استقبال چندانی از آن نکرده اند. بانکها نیز اغلب از وجود این طرح ابراز بی خبری میکنند و سعی میکنند که مردم را بین شعب مختلف بانکی پاسکاری کنند.
همچنین برخی از گزارشها هم حاکی از سو استفاده از این طرح و زد و بند برای نقد کردن مبلغ موجود در کارتها دارد. از طرف دیگر اقتصاددانان و کارشناسان بانکی هم در خصوص افزایش نقدینگی و پایه پولی بعد از اجرای این طرح هشدار می دهند و پیش بینی می کنند که تنها دستاورد اقتصادی دولت حسن روحانی یعنی کاهش تورم به زودی با اجرای این طرح از بین می رود.
بهمنی: سواستفاده گستردهای از طرح وام 50 میلیونی دولت انجام شده است
محمود بهمنی، رئیس کل سابق بانک مرکزی در گفتگو با «نسیم آنلاین» با تایید برخی تبعات منفی اجرای این طرح گفت: این طرح چنان چه واقعا به مصرف کالا و خدمات میرسید میتوانست تقاضا را تحریک کند، زیرا بخش مهمی از رکود فعلی در نتیجه فروش نرفتن کالاها و دپو شدن آنها در انبار کارخانهها است.
وی افزود: نگرانی ما از این طرح این است که این کارتها به مصرف واقعی نرسیده و به طرق مختلف پولش خرج شده و کالایی نیز به فروش نرود، همان طور که در گذشته نیز شاهد چنین اتفاقاتی بودهایم به طوری که برای مثال برای خودرو تسهیلات می گرفتند و آن را دریافت می کردند اما بعد آن را در جای دیگر مصرف می کردند.
این نماینده مجلس گفت: چنان چه این اتفاق صورت بگیرد به جای تحریک تقاضا اثرات منفی نیز خواهد داشت و موجب بالارفتن تورم خواهد شد و تسهیلات آن نیز به سمت بازارهای غیرواقعی میرود.
بهمنی تأکید کرد: نظارت بر روی این طرح به این گونه مقدور نیست که بتوان تمامی فروشندگان و مغازه داران و خریداران را کنترل کرد، شرایط بازار نیز به گونه ای است که به راحتی زمینه زد و بندهای کارتها را فراهم می کند.
وی در پایان خاطرنشان کرد: دولتمردان باید پیش بینی می کردند و به جای کارت فکر دیگری می اندیشیدند و راه حل مناسب تری را جایگزین این کارتها می کردند.
حال باید دید با وجود گذشت بیش از 10 روز از آغاز اجرای این طرح مسئولان بانک مرکزی حاضرند در خصوص استقبال مردم از این طرح و میزان کارتهای اعطا شده اظهار نظر کنند؟