گروه اقتصادی «نسیم آنلاین»: رئیس سازمان هواپیمایی کشوری خبر داده که برای پرداخت بدهی قبلی شرکت‌های هواپیمایی به شرکت ملی پخش فرآورده‌های نفتی، مجلس در بودجه سالجاری مصوبه ای را گنجانده که بر این اساس طلب شرکت‌های هواپیمایی با شرکت نفت تهاتر خواهد شد.

شرکت‌های هواپیمایی از چندین سال قبل بدین سو، همواره به شرکت ملی پخش فرآورده‌های نفتی بدهکار بوده اند که در آخرین آمار این رقم به 900 میلیارد تومان رسیده است، رقمی که  از سالها قبل سیری صعودی داشته است.

علی عابدزاده درگفتگو با «نسیم آنلاین» گفته که با مسئولان شرکت نفت برای تامین سوخت و پرداخت بدهی ایرلاین‌ها در هماهنگی کامل بوده و پرداخت بدهی گذشته هم در حال پیگیری است.

به تازگی، شرکت ملی پخش فرآورده‌های نفتی اعلام داشته که فروش سوخت به شرکت‌های هواپیمایی از ابتدای آبان‌ ماه امسال به صورت نقدی خواهد بود.

ارایه سوخت به صورت نقدی به شرکت‌های هواپیمایی از ابتدای آبان ماه بعد از آن در دستور کار قرار گرفته که به نظر می رسد وزارت نفت از خلف وعده شرکت‌های هواپیمایی بدهکار به ستوه آمده باشد.

شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران اجرای طرح فروش نقدی سوخت را به مدت یک ماه از یکم شهریور ماه امسال به شرط تسویه بدهی‌های سنواتی شرکت‌های هواپیمایی به تعویق انداخت که تا اینجای کار، این شرکت‌ها به تعهدهای خود عمل نکرده اند.

شرکت ملی پخش فرآورده های  نفتی، در توجیح دلایل پافشاری خویش برای  فروش نقدی سوخت از ابتدای آبان ماه سالجاری اذعان داشته که این شرکت در قبال خزانه داری کل تکالیفی دارد و برای پرداخت سهم تعیین شده از سوی دولت به سازمان هدفمندی یارانه‌ها، پرداخت کرایه حمل و نقل زمینی، دریایی و ریلی فرآورده‌ها، پرداخت کارمزد به جایگاه‌داران و نگهداشت انبارهای فرآورده های نفتی ملزم به فروش نقدی فرآورده‌ها به همه خریداران برای تامین منابع مالی این بخش‌هاست.

به نظر می‌رسد این آخرین اولتیماتوم شرکت ملی پخش برای شرکت های هواپیمایی باشد، چراکه سالهاست منازعه بین وزارت نفت و ایرلاین‌های داخلی ادامه یافته است.

معاون وزیر راه و شهرسازی در عین حال وجود هرگونه اختلاف شدید بین شرکت های هواپیمایی و وزارت نفت در شرایط کنونی را رد کرده و واکنش اخیر شرکت ملی پخش را مربوط به بدهی گذشته شرکت های هواپیمایی دانسته است و افزوده که مطمئن نیست که بدهی ایرلاین ها تا پایان سال به سرانجام خواهد رسید یا خیر؟

گفته می شود که هم اکنون میزان بدهی شرکت های هواپیمایی به دیگر دستگاه ها و نهادهای مختلف در محدوده رقم ۵۲۰۰ میلیارد تومان بوده درحالیکه ارزش ناوگان شرکت های هواپیمایی ۳۵۰۰ میلیارد تومان است.

این آمار بسیار نگران کننده بوده و نشان می‌دهد اقتصاد صنعت هوانوردی کشور در وضع بسیار بدی قرار دارد. این امر نشانگر ان است که تنفس  صنعت حمل ونقل هوایی  به شماره افتاده و در مدت  3 سال  اخیر دولت تدبیر و امید هم این بیماری رو به بهبودی نگذارده است. عابدزاده گفته که در نیم سال نخست امسال، مشکلی بین  شرکت های هواپیمایی  و وزارت نفت بوجود نیامد و ایرلاینها و وزارت نفت به هم نزدیک شدند. رئیس سازمان هواپیمایی کشوری،با این حال اطمینان قطعی نداده که پرداخت بدهی ایرلاین ها به وزارت نفت در سالجاری ختم به خیر شودیا خیر اما تاکید کرده که دنبال حل این ماجرا است.

آسمان رابطه دو طرف وزارت نفت و شرکت های هواپیمایی بیش از هر زمان دیگری ابری بوده و اصرار شرکت ملی پخش برای فروش نقدی سوخت به ایرلاین ها از آبانماه سالجاری را باید خط بطلانی بر فرضیه نزدیک شدن دو طرف دعوا تلقی کرد.

گمان می رود در صورت ادامه این مسیر یعنی تاکید بر تسویه بدهی، روزهای سخت شرکت های هواپیمایی سخت و تلختر هم خواهد شد مگر اینکه مصوبه تهاتر بدهی در واپسین زمان باقی مانده به داد این شرکت ها برسد. البته برخی از ایرلاینها در مواقع تنگدستی نشان داده اند که با تهدید برای به تعطیلی کشاندن پروازها، راه چاره ای برای حل مشکل ندادن سوخت پیدا خواهند کرد.

از لحن تند شرکت ملی پخش به خوبی می توان فهمید که این بار،تعارف و یا تهدید شرکت های هواپیمایی دایر بر به تعطیلی کشاندن پروازها را هم جدی نخواهد گرفت.

به هرو روی، باید دید که آبانماه، فروش نسیه سوخت  به شرکت های هواپیمایی به نقطه نهایی  خود خواهد رسید یا یکبار دیگر وزارت نفت برای تساهل با آنها بین چکش وسندان گیر خواهد کرد؟