به گزارش «نسیم آنلاین»، مدیرعامل سازمان بنادر و دریانوردی با بیان اینکه 90 درصد ترانشیب کالا به بندرهای کوچک کشور از بنادر بزرگ منطقه انجام می شود، گفت: باید در ترانشیب کالا به بنادر کوچک، بندرهای اصلی کشور جایگزین بنادر خارجی شود.

محمد سعیدنژاد افزود: انتقال ترانشیب کالا از بنادر خارجی به بنادر اصلی کشور به توسعه فعالیت های بندری و افزایش میزان اشتغالزایی در حوزه دریایی کشور کمک می کند تا شبکه حمل و نقل دریایی بین بنادر اصلی و بنادر کوچک عملیاتی شود.

وی افزود: علاوه بر این، توسعه سواحل مکران در دستور کار ما قرار دارد؛ همچنین توسعه بنادر اصلی کشور از جمله بندر امام(ره) و بندر شهید رجایی در خلیج فارس و بندر چابهار در دریای عمان مورد توجه جدی در سرمایه گذاری ها قرار گرفته است.

معاون وزیر راه و شهرسازی اظهار داشت: پیوستن ایران به کنوانسیون های بین المللی ما را ملزم به رعایت همه قوانین کار دریانوردی می کند و همه دریانوردان کشور ملزمند به وظایف بین المللی خود در آب های آزاد عمل کنند.

وی گفت: سیاست توسعه دریامحور کشور به عنوان یک برنامه اضطراری مورد توجه جدی قرار گرفته است و در این زمینه نیروی انسانی نقش مهمی برعهده دارد؛ همچنین آموزش دریانوردان و توسعه دانشگاه های دریایی و دریانوردی برای کشور بسیار ضروری است.

وی گفت: دریا فضای کار و اشتغال زیادی دارد و هم اکنون 12 هزار نفر از دریانوردان کشور اجازه فعالیت در اقیانوس ها را دارند و بیش از 130 هزار نفر نیز در کشورمان، گواهی نامه های شایستگی در حوزه دریایی دارند.
مدیر عامل سازمان بنادر و دریانوردی کشور با اشاره به ضرورت تهیه نقشه های دریایی آبراه های بین المللی اظهار داشت: تاکنون نقشه های دریایی مورد نیاز آبراه های بین المللی در اختیار متقاضیان قرار گرفته است و امسال نیز 90 نقشه دریایی در اختیار متقاضیان جهانی قرار می گیرد زیرا بدون داشتن یک «هیدروگرافی» قوی تسلط بر آب راه های جهان غیرممکن است.

در ادامه این مراسم معاون امور دریایی سازمان بنادر و دریانوردی نیز اظهار داشت: ناخداها و ملوانان در بخش های دریایی کشور تلاش های بی وقفه ای دارند تا شاهد شکوفایی اقتصاد دریایی کشور باشیم.
محمد راستاد افزود: جمهوری اسلامی ایران هم اکنون 144 هزار دریانورد شاغل روی ناوگان مختلف دارد و گواهینامه های آنها براساس معاهده نامه های بین المللی، طبق شایستگی های آنها صادر شده است.