گروه اقتصادی «نسیم آنلاین»: حسن روحانی رئیس دولت یازدهم صبح امروز برای سومین بار در دو سال و نیم گذشته وعده رونق اقتصادی را به مردم داد. رئیس جمهور در حالی خرداد 92 توانست با وعده رونق اقتصادی و بهبود مناسبات بین المللی رای حدود 51 درصد از مردم را به سمت خود جلب کند که در طول حضور خود در راس دولت یازدهم هیچ گاه نتوانسته به وعده های اقتصادی خود جامه عمل بپوشاند.

 

روحانی در ابتدای به دست گرفتن سکان قوه مجریه وعده داد که 100 روزه همه مشکلات اقتصادی را حل می کند، اما با پایان یافتن موعد وعده های رئیس جمهور این اتفاق هیچگاه رخ نداد و وی فقط با حضور در رسانه ملی به گزارش مختصری از عملکرد دولت و نقد عملکرد دولت قبل پرداخت! رئیس دولت یازدهم سپس با پیش کشیدن موضوع مذاکرات هسته ای، تحقق رونق اقتصادی را به نتیجه بخش بودن این مذاکرات منوط کرد.

با آغاز سال 93 و نزدیک شدن به یکسالگی دولت تدبیر و امید رئیس جمهور به جمع کارگران آمد و در مراسمی که به عنوان جشن بزرگ کارگری نام نهاده شده بود تاکید کرد که سال 93 سال رونق اقتصادی و شکسته شدن رکود اقتصادی خواهد بود. با وجود اظهارات رئیس جمهور گره خوردن مشکلات اقتصادی به مذاکرات هسته ای رکود را در جامعه عمیق‌تر کرد. اما رئیس جمهور چند ماه بعد به مشهد رفت و در کنار حرم مطهر امام رضا(ع) اعلام کرد که از رکود خارج شدیم!

این اظهارات اما با واکنش تند اقتصاددانان و فعالان اقتصادی رو به رو شد، چرا که رئیس جمهور سال 93 را سال اشتغالزایی نامیده بود ولی بسیاری از واحدهای تولیدی تعطیل شده بودند و طبق آمار در تابستان 93 حدود 600 هزار نفر نسبت به تابستان 92 بیکار شده بودند. در نهایت با محقق نشدن وعده های اقتصادی روحانی در سال 93 رئیس جمهور تصمیم گرفت این بار وعده رونق اقتصادی خود را تا سال 94  به تعویق بیندازد. او این بار در روزهای نخست سال 94 در حضور اعضای کابینه تدبیر و امید اعلام کرد که سال جدید، سال رونق تولید، اشتغال و صادرات غیر نفتی است، اما وعده های روحانی یکی از پس از دیگری محقق نشد، چرا که در سال جدید رکود به قدری عمیق شد که اکثر واحدهای تولیدی با مشکلات عدیده ای دست و پنجه نرم کردند و حتی گزارش ها نشان می دهد که بیشتر شرکتهای تولیدی با زیانهای سنگینی در بازار سرمایه مواجه شده اند. در حوزه اشتغال بار دیگر دولت کار جدی انجام نداد و کار به جایی رسید که جلسات شورای عالی اشتغال تنها دو بار در سال برگزار شد. همچنین صادرات غیر نفتی نیز با افت 17 درصدی تجارت خارجی مواجه شد و بدترین وضعیت مبادلات تجاری در طول یک دهه اخیر را ثبت کرد. بنابراین علی رغم اینکه روحانی در 16 فروردین ماه قول داده بود که بزرگترین هدف دولت، رونق اقتصادی باشد، این هدف هیچ گاه به معرض ظهور نرسید.

اما صبح امروز میدان تاریخی امیرچخماق یزد میزبان سومین وعده اقتصادی- رونق اقتصادی- رئیس دولت یازدهم بود. روحانی که دوبار در عمل به بزرگترین وعده اقتصادی خود- رونق اقتصادی- ناکام مانده بود این بار به مردم قول داد که سال 95 سال رونق و شکوفایی اقتصادی کشور باشد.

با این تفاسیر به نظر می رسد با توجه وضعیت اقتصادی کشور سومین وعده اقتصادی روحانی هم چندان عملیانی نشود. در حال حاضر با وجود گذشت 47 روز از اجرای برجام و بیش از 950 روز از عمر دولت تدبیر هیچ تغییری در وضعیت اقتصادی کشور ایجاد نشده و آمارها حاکی از بدتر شدن اوضاع معیشتی مردم دارد، به شکلی که فعالان اقتصادی صحبت از بیکار شدن روزانه حدود 5000 نفر از افراد را شاغل را به میان می آورند و در زمینه مبادلات بین المللی هم عدم امکان بازگشایی ال سی و اتصال به سوئیفت با وجود وعده های فراوان، وضعیت اقتصادی کشور را در شرایط نامناسبی قرار داده است. باید دید این بار هم روحانی در عمل به وعده رونق اقتصادی خود با مشکل رو به رو خواهد شد و می تواند مردم را از عملکرد اقتصادی خود راضی کند.