مشاور مؤسسه مطالعات بین المللی انرژی درباره عملکرد ضعیف بیژن زنگنه در دو سال اخیر نسبت به تحولات نفتی ایران و جهان اعلام داشت که در شرایط کنونی کاری از دست بیژن زنگنه، وزیر نفت کنونی بر نمیآید و افزود که روابط سیاسی ایران با عربستان و حامیان آن جالب نیست و این امر بر سایر روابط کشور هم سایه انداخته است.
اندکی قبلتر بیژن زنگنه درباره عدم تعیین سقف برای تولید در سازمان اوپک گفته بود که چون به تفاهم نرسیدهایم سقف تولیدی هم معین نشده است.
درحال حاضر هر بشکه نفت خام اوپک به بهای 37.89 دلار،هر بشکه نفت خام برنت دریای شمال 43 دلار و هر بشکه خام وست تگزاس اینترمدییت هم 39.97 دلار در بازار نفت عرضه می شود.
در همین راستا مهران امیر معینی در گفتگو با نسیم تاکید کرد که عربستان سعودی درحال حاضر در اوپک شمشیر را از رو بسته و در همه جا در مقابل ایران موضعگیری میکند.
به گفته وی، ایران توانایی تزریق 500 هزار بشکه نفت در روز را پس از رفع تحریم خواهد داشت و افزود که ابزار در دست زنگنه فقط ابزار نفت بوده، بنابراین با این ابزار توانایی بازی دارد.
امیرمعینی با قیاس بین ظرفیت تولید نفت عربستان و ایران گفت: ظرفیت تولید عربستان 11 میلیون بشکه در روز و ظرفیت تولید ایران زیر 4 میلیون بشکه در روز است. بنابراین در این شرایط ایران برش چندانی در اوپک ندارد.
این کارشناس ارشد انرژی در عین حال گفت که ایران یک ابزار برنده در دست دارد که مابقی تولیدکنندگان فاقد این ابزار هستند و تصریح کرد که اعمال تحریمها سببب شده تا مقداری از تولیدات ایران دربازار عرضه نشود. بنابراین با رفع تحریمها این امکان به وجود میآید که با عرضه مازاد ظرفیت خود در بازار مانور دهد.
وی افزود: در حال حاضر ایران پتانسیل افزایش تولید به یک میلیون بشکه در روز را دارد اما در گام نخست 500 هزار نسخه را روانه بازار میکند و ادامه داد با این رخداد باید انتظار کاهش بیش از پیش بهای نفت در بازار جهانی را داشت و نتیجهگیری کرد که هرچند با افزایش عرضه قیمتها کاهش مییابد اما در مجموع درآمد ارزی ایران از محل فروش نفت افزایش مییابد.
به گفته امیر معینی با این افزایش تولید پیشبینی میشود قیمتها بین 10 تا 20 درصد هم کاهش یابد اما درآمد حاصل از افزایش تولید برای ایران افزایش بیشتری خواهد داشت.
این مشاور مؤسسه مطالعات بین المللی انرژی اظهار داشت: همین افزایش تولید یک برگ برنده برای ایران بوده و زنگنه میتواند با این برگ بازی کند هرچند که عربستان سعودی هیچگاه بر سر عرضه با ایران مذاکرهای نخواهد د اشت.
وی تصریح کرد که در زمان کاهش قیمت نفت حتی کارشناسان هم افت قیمت تا این اندازه را پیش بینی نمیکردند و به نسیم ادامه داد که هزینه تولید نفت در برخی مناطق زیر 60 دلار مقرون به صرفه نبوده اما درحال حاضر پیشرفت تکنولوژی بلای کنونی را بر سر بازار نفت فرود آورده و هزینه تولید در بسیاری از نقاط دنیا به شدت افت داشته است.
امیر معینی عربستان و عراق را به عنوان دو کشوری یاد کرد که پس از اعمال تحریمهای بین المللی جایگاه خالی ایران را در اوپک را پرکردند افزود که با وجود رابطه خوب ایران و عراق آیا عراق حاضر است به خاطر ایران از تولید ایران دست بکشد.؟
وی تاکید کرد: هرگاه ایران توانست با عراق بر سر سهمیه تولید نفت تعامل کند با عربستان هم خواهد توانست.