بابک افقهی، معاون وزیر سابق بازرگانی و رئیس اسبق سازمان توسعه و تجارت در گفتگو با «نسیم» در رابطه با بسته خروج از رکودی که ظرف روزهای گذشته توسط دولت رونمایی شد، بیان داشت: بسته جدید دولت به فرمایش خود رئیس جمهور بستهای است که هدفش خارج کردن کشور از وضعیت رکود است. این بستهِ ضد رکودی ویژگی انبساط پولی مشروط دارد.
وی ادامه داد: بدون شک ما توقع نداشتیم بستهای که قرار بود برای خروج اقتصاد کشور از رکود مطرح شود این چنین دارای نقاط ضعف مشهود و آشکاری باشد.
رئیس اسبق سازمان توسعه و تجارت تأکید کرد: استنباط بنده این است که این بسته نه تنها نمیتواند کشور را از رکود خارج کند بلکه حتی این خطر را نیز ایجاد خواهد کرد، که نرخ تورم بالاتر رفته و شکاف رکود تورمی در اقتصاد ایران نیز بیش از گذشته شود.
وی اظهار داشت: در حال حاضر رکود در کشور بسیار عمیق شده و این عمق نیز هم از وضعیت اقتصادی کل جهان ریشه میگیرد و هم از عدم تعادلهایی که در اقتصاد داخلی وجود دارد، لذا با یک بسته آن هم مشروط نمیتوان چنین رکود عمیقی را از بین برد.
وی تصریح کرد: با توجه به بسته ارائه شده، پیشبینی بنده این است که اقتصاد کشور کماکان تا پایان امسال در انقباض و رکود باقی خواهد ماند.
افقهی گفت: توقع از سیاستگذارانی که در رأس سیاستهای اقتصادی دولت قرار داشتند این است که با دقت ریشههای رکود ایجاد شده در اقتصاد ایران را شناسایی کنند.
وی اضافه کرد: متأسفانه یکی از عوامل جدی در رابطه با ایجاد رکود در کشور مربوط به غفلت از عوامل مالی و پولی است که این عوامل در حقیقت می توانند و می توانستند تأثیر بسیار زیادی در فعال سازی صنایع مادر، گردش مالی و چرخ اشتغال در کشور داشته باشند.
معاون وزیر سابق بازرگانی به نسیم اظهار داشت: در این مدت یک بخش بسیار اعظمی از فعالیتهای اقتصادی و اشتغال زایی که اکثر صنایع را میتواند از رکود خارج کند مورد بی مهری قرار گرفته است، از جمله این فعالیتها مربوط به عمران و صنایع مرتبط با ساختمان است.
وی ادامه داد: با این توضیحات بدون شک این موضوع باید مورد توجه قرار بگیرد که در چنین شرایطی علی رغم این که تورم از سوی دولت کنترل شده است اما به این خاطر که با نادیده گرفتن علل مهم اشتغال زایی مردم شغل خود را از دست دادهاند، بنابراین خریدی نیز از سوی مردم صورت نخواهد گرفت و در نتیجه روز به روز به رکود موجود دامن زده خواهد شد.
افقهی در پایان خاطرنشان کرد: در چنین شرایطی هر چه قدر هم که تلاش کنیم تا از راههای مختلف تحریک تقاضا ایجاد نماییم موفق نخواهیم بود، زیرا مردم قدرت خریدی ندارند که بتوانند تقاضای خریدی هم داشته باشند، زیرا زمانی میتوان تحریک تقاضا ایجاد کرد که شرط معادله و معاملهای وجود داشته باشد و مردم نیز توان پرداختی داشته باشند.