فرشاد مومنی اقتصاددان و عضو هیات علمی دانشگاه علامه طباطبایی در گفتگو با «نسیم» با انتقاد از دید کمی دولتمردان یازدهم در مسائل اقتصادی اظهار کرد: تفاوت میان رشد و توسعه از مسائل ابتدایی اقتصاد است، که متاسفانه در کشور ما مورد توجه قرار نمی گیرد، به شکلی که هدف نهایی اقتصاد ما به دلیل سازه ذهنی خاصی در نظام بندی مسئولان وجود دارد، خود رشد اقتصادی در نظر گرفته می شود.
وی بر همین اساس گفت: بنابراین شاهد این هستیم که آقای نوبخت اعلام می کنند برای رسیدن به رشد اقتصادی 8 درصدی در برنامه 5 ساله توسعه کشور ، باید سالی 200 میلیارد دلار داشته باشیم، در حالی که این نگاه ایشان غلط است، زیرا در یک اقتصاد توسعه نیافتهی رانتی مانند اقتصاد ما کیفیت رشد از اندازه رشد مهم تر است و در الفبای توسعه همواره گفته می شود که تحول کیفی مبنای اصلی توسعه است.
این اقتصاددان با اشاره به نگاه غلط دولتمردان به برنامه ریزی در اقتصاد گفت: در دوران وفور درآمدهای ارزی چه در دوران قبل انقلاب و چه بعد از انقلاب طوری در آمدهای ارزی را مصرف می کنیم، که همه میگویند هر چه فریاد دارید، بر سر نفت بکشید و در دوران کاهش درآمد نفتی نیز میگوییم ما که پول نداریم، پس برای چه باید برنامه بریزیم.
برخی در اوج بحران نرخ بهره اقتصادی را بالا بردند
مومنی با انتقاد از بالا بودن نرخ سود بانکها خاطرنشان کرد: کسانی که تورم را بهانه بالا بردن نرخ بهره کردند، الان که تورم یک سوم شده چه منطقی را بهانه میکنند؟ آنهایی که قدرت جریانسازی در ایران دارند و ما خیلی محترمانه و در کلیت به آنها غیرمولدها میگوییم، در سال 91 موجی راه انداختند که تمام گرفتاریها در ایران به این دلیل است که نرخ بهره در شرایطی که تورم بالا است، پایین است و همان موقع در اوج آن بحران فشار آوردند و نرخ بهره را ده درصد بالا بردند.
وی افزود: در پیچیدگی شرایط کنونی ایران شما چه نرخ بهره را بالا ببرید و چه آن را پایین بیاورید، آنهایی که دسترسی به منابع دارند، چه نرخ بهره بالا برود و چه پایین بیاید سود می برند، در هر حال قربانی عمده این ساخت نهادی عامه مردم و تولیدکنندهها هستند.
رکود به قدری است که موجودی انبارها در بالاترین سطح خود در 5 سال اخیر قرار دارد
این اقتصاددان با بیان اینکه متأسفانه در دولت یازدهم که بسیار تمایل دارند، بگویند که اوضاع، زیادی خوب است، رکود به قدری است که موجودی انبارها در بالاترین سطح خود در 5 سال اخیر قرار دارد
مؤمنی ادامه داد: در شرایطی که کشور با بحران حاد در میان تولیدکنندگان روبه رو است همین میزان تولید نیز فاقد تقاضای مؤثر است، بنابراین ایران در حال حاضر در شرایط بحران تقاضای مؤثر به سر میبرد.
آنهایی که وعده دادند دو هفته ای سازمان مدیریت را احیا می کنند، برای این کار 18 ماه زمان گذاشتند!
وی اظهار داشت: با کمال تأسف به صورت نظام وار اراده جدی برای برخورد برنامهای با مسائل کشور مشاهده نمیشود، شما نگاه کنید کل ماجرای بازگرداندن سازمان مدیریت و برنامهریزی به یک نشست چند دقیقهای نیاز داشت، اما در همین حد آنهایی که وعده دو هفتهای داده بودند، عملا 18 ماه زمان نیاز داشتند تا این نشست و برخاست را انجام دهند!
وی تصریح کرد: شما به مصاحبه معاون اول رئیس جمهور پس از آن جلسه مراجعه کنید، خیلی شفاف به این عدم تمایل جدی و عمیق به برخورد برنامهای برای حل مسائل آگاه میشوید.
کشاندن برنامه ششم تا زمان انتخابات ریاست جمهوری اشتباه است
مؤمنی گفت: دولت محترم بنایشان بر این است که لایحه برنامه ششم را اسفندماه به مجلس بدهند، این معنایش این است که ما تا اسفند سال بعد هم برنامهای نخواهیم داشت، مگر این که تدبیری اندیشیده شده باشد.
وی عنوان کرد: اسفند سال آینده ما با چه شرایطی روبه رو هستیم؟ در آستانه انتخابات ریاست جمهوری؛ آن زمان دیگر کسی دل و دماغ اجرا و جدی گرفتن برنامه توسعه را نخواهد داشت.
مؤمنی بیان داشت: از نظر من این برخورد سهلانگارانه که زمان را از ما میگیرد و منابعمان را هدر میدهد، امروز نسبت به هر روز دیگر حتی در ربع قرن اخیر برایمان بیشتر مسئله سازی میکند و امیدوارم همه ما در حد توان خود بتوانیم دولت را متقاعد کنیم که با این برخورد نرم و غیرشفاف در زمینه برنامه گریزی، کشور، راه به جایی نخواهد برد.
وی در پایان خاطرنشان کرد: اگر این سخنان من منعکس شود بلافاصله میگویند که 39 شورای برنامهریزی راه انداختیم و ستاد برنامه هم فعال است اما به دلیل مسائلی که مطرح کردم شرایط ما خطیرتر از آن است که تنها به حفظ ظاهر بپردازیم.