به گزارش «نسیم» اگرچه حدود 7 ماه از انعقاد و اجرای تفاهمنامه تجارت ترجیحی ایران و ترکیه میگذرد اما بازار بحث و نقد و تحلیل این رخداد تجاری که نتیجهبخشی آن بیش از 10 سال به طول انجامید، هنوز داغ است تا جایی که مدیرکل دفتر امور نمایندگیهای سازمان توسعه تجارت در تحلیل این رویداد تجاری معتقد است که مخالفان و منتقدان با اجرای تفاهمنامه تجارت ترجیحی ایران و ترکیه برخورد حرفهای نکردهاند.
رضا عباسقلی در گفتوگو با پایگاه اطلاعرسانی سازمان توسعه تجارت، تاکید کرد: تفاهمنامهای که بین ایران و ترکیه به امضا رسید هم در میزان تخفیف به ترکیه و هم در زمانبندی اعطای تخفیف، برگ برندهای برای ایران است؛ زیرا از یکسو دستاوردهای تیم مذاکرهکننده پیشین حفظ شده و از سوی دیگر میزان تخفیفدهی به کالاهای ترکیه کاهش یافته است. علاوه بر اینها این تخفیفدهی در بازه زمانی 10 ساله پیشبینی شده است.
او با تاکید بر اینکه تجارت ترجیحی با ترکیه میزان صادرات ایران به این کشور را افزایش داده است، ادامه داد: اگرچه رسیدن به توافق بر سر تعرفههای ترجیحی 10 سال به طول انجامید اما با روی کار آمدن دولت یازدهم، تیم مذاکرهکننده این موضوع را برای رسیدن به نتیجه برد ـ برد در دستور کار قرار داد و موفق شد در بخشهایی که واردات ایران به ترکیه با تعرفههای بالایی مواجه است تخفیفات قابل توجهی بگیرد؛ نتیجه اجرایی شدن تجارت ترجیحی افزایش بیش از صادرات ایران به ترکیه بوده است.
عباسقلی با بیان اینکه تجارت ترجیحی با ترکیه در ایران بسیار مورد افراط و تفریط قرار گرفته است، یادآور شد: متاسفانه در دولت قبل به علت فشار برای انعقاد تجارت ترجیحی با ترکیه، نظرات مخالفان چندان در نظر گرفته نشد و در دولت یازدهم و پس از انعقاد تفاهمنامه ترجیحی نیز به دلیل قضاوتهای متعصبانه صدای صاحبنظران و کارشناسان شنیده نشده است.
او با بیان اینکه یکی از جاذبههای انعقاد تفاهمنامه ترجیحی ایران و ترکیه، بسترسازی برای حضور سرمایهگذاران ترک در ایران است، اضافه کرد: ترکها به دلیل موقعیت و ویژگیهای ایران ازجمله دسترسی به منابع انرژی ارزانقیمت و نیروی انسانی تحصیلکرده بسیار علاقهمند به سرمایهگذاری در ایران هستند، به این طریق ما میتوانیم تکنولوژی ترکیه را در داخل کشور داشته باشیم و کیفیت تولیدات داخلی را ارتقا دهیم.
عباسقلی با ابراز نگرانی نسبتبه از دست دادن بازار کشورهای هدف به علت پایین بودن کیفیت برخی تولیدات، تصریح کرد: نباید فراموش کنیم که بازار بسیاری از کشورها از جمله عراق، افغانستان و کشورهای سی.آی.اس را به دلیل ضعف در کیفیت برخی محصولاتمان از دست دادهایم، اگر میخواهیم این اتفاق تکرار نشود باید کیفیت تولید را افزایش دهیم و حمایت از بخشهای تولیدی هم با هدف افزایش کیفیت باشد اما این موضوع با ایجاد رقابت حاصل خواهد شد.
او با تاکید بر اینکه تعرفه ترجیحی با ترکیه یکی از ابزارهای مهم در بومیسازی تکنولوژیهای تولیدی ترکیه، ایجاد رقابت و کیفیسازی محصولات ایرانی است، افزود: تولیدکنندگان ما باید به این باور برسند که در بخشهایی که در توان آنها است کیفیت کالاهایشان را افزایش دهند و در بخشهایی که به تنهایی قادر به کیفیسازی تولیداتشان نیستند با سرمایهگذاران خارجی مشارکت کنند.
مدیرکل دفتر نمایندگیهای سازمان توسعه تجارت گفت: اگر ما خواهان پیوستن به سازمان تجارت جهانی هستیم باید به تجارت ترجیحی نگاه حرفهای داشته باشیم، ممکن است که با اجرایی شدن این نوع تعرفهها بخشهایی از تولید در کوتاهمدت تحتالشعاع قرار گیرد اما تامین منافع ملی مانند رونق تولید، دسترسی به بازارهای جدید، جذب سرمایهگذار خارجی و انتقال تکنولوژی روز دنیا به کشور نتایج مطلوبی است که نباید از آنها چشمپوشی کرد.