به گزارش «نسیم»، پارسال همین موقعهای سال یعنی 9 تیرماه بود که خبری از سوی رضا باکری، دبیر انجمن صنفی صنایع لبنی با این مضمون منتشر شد که گفته بود: خرید هر کیلوگرم شیر خام 1440 تومان تصویب شده که 190 تومان این مبلغ به صورت یارانه از سوی دولت تامین می شود و 1250 تومان را کارخانههای لبنی به دامدارن میپردازند. با افزایش قیمت خرید شیر خام، اتحادیه لبنیات هم میتواند افزایش 15 درصدی قیمت را در محصولات خود اعمال کند.
اتحادیه لبنیات در رابطه با افزایش قیمت محصولات خود، در سال 93 کم نگذاشت!
محصولات لبنی شیر سه باره یعنی در تیرماه، آبان و اسفند 93 گران شد و مردم را در حیرت فرو برد و بهانه مسئولان نیز برای این افزایشهای پی در پی همان افزایش قیمت خرید شیر خام از 1110 به 1250 بود.
البته علیرغم ادعای مسئولان صنعت لبنیات، این گرانیها صدای برخی نمایندگان مجلس را نیز درآورد، به طوری که سید محمد حسین میرمحمدی عضو کمیسیون اقتصادی مجلس اعتقاد داشت که در حال حاضر محصولات لبنی توسط کارخانه داران با قیمت اندک خریداری شده و پس از افزایش قیمتی ناعادلانه به مردم عرضه میشود.
نتیجه افزایش قیمت لبنیات در سال 93، کاهش مصرف سرانه لبنیات بود
در هر حال سال 93 با تمام فراز و نشیبهایش گذشت، و نتیجه این تغییرات قیمت نیز بدون شک چیزی نبود جز کاهش بیشتر مصرف سرانه لبنیات توسط مردم.
سال 94 آغاز شد، مردم امیدوار بودند که امسال دیگر شاهد افزایش چشمگیر قیمت از سوی اتحادیه نباشند، مسئولان اتحادیه نیز خودشان از گرانی مجدد فرآوردههای لبنیات اظهار نگرانی کردند، عضو هیئت مدیره صنایع لبنی در این باره به نسیم گفت: هیچ از همکاران ما تمایلی ندارند که در سال جدید قیمت محصولات خود را بیش از 5درصد افزایش دهند زیرا در صورت افزایش قیمت نه تنها بازار دچار بحران میشود بلکه صادرات به کشورهای دیگر نیز دچار مشکل خواهد شد.
از جیب دامدار نمیتوان یارانه شیر را پرداخت کرد
اما این تنها یک سر داستان بود، سر دیگر این ماجرا، تجمعات و اعتراضهای به حقی بود که دامداران از وضعیت موجود داشتند، تجمعاتی که یک روز در پاستور بود و روز دیگر جلوی مجلس، یک بار در تهران و بار دیگر در اصفهان. دامداران از شدت ناراحتی گاوی را جلوی استانداری اصفهان به نشانه در خطر بودن تولیداتشان سربریدند و خواستار رسیدگی به وضعیت موجود شدند.
رئیس اتحادیه دامداران با بیان این مطلب که از جیب دامدار نمیتوان یارانه شیر را پرداخت کرد، در رابطه با این تجمعات به «نسیم» گفت: وارد سال 93 که شدیم، تصمیم گرفته شد تا دولت در برابر هر کیلوگرم شیر، 190 تومان به دامداران بدهد تا شیر گران نشود. دامداران نیز به همین روند عمل کردند اما یارانه شیر از سوی دولت پرداخت نشد.
قیمتها تغییر کند، این تغییرات در ماه رمضان اعمال نخواهد شد
این گفته رئیس اتحادیه دامداران همان مطلبی را که باکری در تیرماه سال 93 در رابطه با تعهدات دولت در قبال دامداران گفته بود به یاد میآورد. در حقیقت به گفته باکری باید برای افزایش قیمت شیر به قیمت 1440 تومان، 5 درصد بر روی قیمت محصولات افزوده میشد اما با تعهد دولت به دامداران برای پرداخت مابهالتفاوت، قسمتی از این افزایش قیمت اعمال نشد و صنعت مجوز 15درصد افزایش را دریافت کرد.
صدای اعتراض دامداران که بلند شد، همه در تکاپو افتادند تا چارهای بیندیشند، بدون شک نه اتحادیه دامداران و نه اتحادیه لبنیات انتظار این را نداشتند که بعد از گذشت یک سال که دولت به تعهدات خود در قبال دامداران عمل نکرده این بار اجرای این تعهد را بر گردن اتحادیه لبنیات بیندازد، هفته گذشته بود که اخباری مبنی بر این که دولت از اتحادیه خواسته تا شیر را از دامداران به قیمت 1440 تومان بخرد منتشر شد، فربد در این زمان به نسیم گفت، این اتحادیه توان خرید شیر با قیمت 1440 تومان را ندارد و حاضر به قبول این موضوع نیست. سلطانی سروستانی نیز در گفتگویی دیگر با خبرنگار «نسیم» بیان کرد دولت خواسته مشکل دامدار را حل کند، برای اتحادیه لبنیات مشکل ایجاد کرده.
روز گذشته و پس از یک هفته کش و قوس و جلسات متعدد اخباری متناقض در رابطه با افزایش ده درصدی قیمت ماست، شیر و پنیر منتشر شد، تا این که در نهایت وزیر صنعت در نشست خبری خود مهر تأییدی بر این خبر زد و گفت: دولت تایید کرده که قیمت شیر و ماست معمولی و پنیر فتا 10 درصد افزایش یابد که البته این موضوع باید در ستاد تنظیم بازار تصویب شود. فربد نیز روز گذشته به «نسیم» گفت: حتی اگر قیمتهای جدید مصوب شود، این افزایش را در ماه رمضان اعمال نخواهیم کرد.
در این میان، اتحادیه لبنیات به گفته خود ناراضی از افزایش قیمت، و دامداران شاید راضی از این افزایش بودند. اما در کل این کار دولت مصداق بارزی برای این ضرب المثل بود که میگوید آمدند ابرویش را بردارند، چشمش را کور کردند.
دولت اجرای تعهدات خود را بر گردن چه کسی انداخت؟
با این اقدام بار سنگین پرداخت مابه التفاوت قیمت شیر یعنی 190 تومان به ازای هر کیلو شیر خام که تا به امروز به دلیل پرداخت نکردن این مقدار توسط دولت بر گردن دامدار بود، از روی دوش او برداشته و نه بر گردن اتحادیه لبنیات، که بر گردن مردم افتاد، زیرا اتحادیه لبنیات همان موقع که شیر را 1440 تومان نمیخرید 15درصد قیمت لبنیات خود را افزایش داده بود، و سال گذشته این موضوع را متذکر شده بود که اگر قیمت شیر گرانتر میشد ما هم مجبور بودیم قیمت لبنیات را بیشتر افزایش دهیم، دامداران هم که در این مدت کارد به استخوانشان رسیده و با تجمعات گاه و بیگاه خود موجبات تشکیل جلسات فوری را فراهم میکردند.
در این میان تنها کسانی که میتوانستند بار گرانی قیمت را بار دیگر با پرداخت هزینه بیشتر و یا حذف این فرآوردهها از سبد مصرفی کالای خود به دوش بکشند مردم بودند.
در اینجا این سؤال پیش میآید که آیا با ایجاد چنین شرایطی که بدون شک کاهش مصرف سرانه لبنیات را بیش از پیش در پی خواهد داشت، می توان انتظار داشت تا آینده این کشور را به دست نسلی سالم و به دور از بیماریها سپرد؟