محمدعلی ضیغمی معاون وزیر سابق بازرگانی در گفتگو با «نسیم» در خصوص نوسانات شدید قیمت محصولات کشاورزی و دامی اظهار کرد: در همه جای دنیا در ایامی که مصرف محصولات کشاورزی افزایش پیدا می کند با نوسانات اندکی رو به رو هستیم که با مدیریت تقاضا این مشکل برطرف می شود.

وی با اشاره به ساز و کاری که در دنیا برای جلوگیری از ضرر و زیان تولید کنندگان وجود دارد، بیان کرد: در دنیا ایامی که استقبال چندانی از برخی از خدمات و محصولات نمی شود با قراردادن امتیازهای مختلف مسیر تقاضا به آن بخش منتقل می شود و در مقابل در زمان هایی که تقاضا بالاست بخشی از این ضرر و زیان ها جبران می شود.

لزوم تنظیمی قیمت محصولات کشاورزی

معاون وزیر سابق بازرگانی با تاکید بر لزوم خود تنظیمی برای قیمت کالاهای اساسی مورد نیاز مردم تصریح کرد: در خصوص کالا رکن اول برای تعیین قیمت عرضه و تقاضا است و هرچه قدر دولت و عوامل تاثیر گذار بر بازار بتوانند خود تنظیمی لازم را در راستای عرضه و تقاضا انجام دهند، قیمت ها وضعیت بهتری پیدا می کنند.

ضیغمی با بیان مثالی در زمینه پوشاک گفت: به طور مثال در زمینه  پوشاک در برخی از ایام سال با توجه به افزایش تقاضا، نوسانات اندکی در قیمت ها مشاهده می کنیم، اما هیچ گاه مانند برخی محضولات کشاورزی مانند میوه با بحران رو به رو نمی شویم، چرا که عرضه کنندگان پوشاک خود را برای این شرایط آماده می کنند.

وی تصریح کرد: در برخی از ایام که تقاضا برای خرید پوشاک بیشتر می شود با افزایش میزان حراجی ها و عرضه از طرق مختلف قیمت ها به خوبی مدیریت می شود و شاهد افزایش سرسام آور  قیمت ها مانند محصولات کشاورزی نیستیم.

معاون وزیر سابق بازرگانی با اشاره به وضعیت عرضه محصولات کشاورزی عنوان کرد: در زمینه محصولات کشاورزی محدودیت هایی برای نگهداری و عرضه وجود دارد که با مدیریت می توان این مشکلات را برطرف کرد.

سهل انگاری وزارت کشاورزی در ارائه برنامه کشت

ضیغمی با انتقاد از وزارت جهاد کشاورزی گفت: متاسفانه وزارت جهاد کشاورزی تولید کنندگان این بخش را به کشت در زمان مناسب هدایت نمی کند و کشاورزی ما در وضعیت بی برنامه ای قرار دارد.

وی افزود: دستگاه متولی تولید باید با توجه به میزان استفاده از هر محصول در بازار میزان تولید این محصول را با یک ضریب مشخصی تعیین و هدایت کند؛ به شکلی که هر کشاورز برای سال بعد خودش برنامه داشته باشد و طوری نباشد که با توجه به وضعیت سال جاری و یا از روی مسائل احساسی کشت کند.

معاون وزیر سابق بازرگانی با اشاره به چگونگی برنامه محوری کشاورزان تاکید کرد: باید به کشاورزان برنامه داد که در چه منطقه جغرافیایی چه محصولی را به چه میزان تولید کنند تا نیاز بازار تامین شده و قیمت ها هم در چارچوب مناسبی قرار بگیرند.

ضیغمی ادامه داد: نباید فکر کنیم به طور مثال چون امسال استقبال گوجه فرنگی در بازار مناسب بوده پس همه کشاورزان برای سال بعد به سمت تولید گوجه فرنگی بروند.

وی کشت سیب زمینی و پیاز را هم یکی از مشکلات هر ساله کشاورزان دانست و عنون کرد: در خصوص سیب زمینی و پیاز هم همه ساله با بحران مواجه هستیم به شکلی که این بحران به سندروم سیب زمینی و پیاز تبدیل شده و چون کشاورزان برنامه مناسبی برای تولید این محصولات ندارند مردم هر سال در شش ماه دوم سال برای تهیه سیب زمینی پیاز و محصولات این چنینی به مشکل بر می خورند و هیچ دولتی هم برنامه ای برای حل این مشکل نداشته است.

معاون وزیر سابق بازرگانی تاکید کرد: متاسفانه این وضعیت مشکل ساز در دولت یازدهم هم ادامه دارد، بنابراین نظام مدیریت کشت در کشور ما باید مورد بازنگری جدی قرار گیرد.