اخبار شرکتها-به گزارش شستا رسانه، تا پیش از این صحبت از هیئت مدیره های دو شغله و مشمولین تبصره ۲ ماده ۲۴۱ قانون تجارت و بازنشستگان و سیاسیونی که بدون تخصص صندلی های مدیریتی را اشغال کرده بودند با واکنش تند و منفی از سوی مسئولین شستا مواجه می شد، اما اکنون دیگر خبری از هیئت مدیره های دوشغله و بازنشستگان در شستا نیست.

کمیته انتصابات شستا و هلدینگ ها با بررسی و مصاحبه و گرفتن آزمون در برخی موارد بهترین افراد را جهت تصدی پست های مدیریتی حتی در مدیریت های میانی شرکت ها بر عهده دارد و زمینه بر برخی انتصابات سفارشی تا حد بسیار زیادی بسته شده است.

جوانگرایی و استفاده از ظرفیت جوانان در پست های مدیریتی ، افشای اسامی هئیت مدیره شرکت های زیر مجموعه شستا همراه با ذکر مشخصات، اصلاح ساختاری و متعاقب آن خروج شرکت های زیر مجموعه شستا از زیان دهی ، حذف پدیده مدیران پروازی از نمونه اقدامات محمد رضوانی فر در شستا است.

رضوانی فر با تکیه بر مدیران جوان و انقلابی هزینه های زائد شستا را دفع کرد، دفاتر تهران شرکت ها که کلونی آقازاده ها و سفارشی ها بود را تعطیل نمود و عمده تمرکز و فعالیت شرکت های زیر مجموعه شستا را در کارخانه ها مستقر کرد. افزایش سود خالص شستا از ۱۲۵۰ میلیارد تومان در سال ۹۷ به حداقل ۳۲ هزار میلیارد تومان در سال ۱۴۰۰ ، کاهش شرکت های زیان ده از ۴۰ سرکت در سال ۹۶ به هشت شرکت در سال ۹۹ و خروج تمامی شرکت های زیر مجموعه شستا از زیان دهی در سال ۱۴۰۰ از جمله شاخص های عملکردی شستا در دوره جدید مدیریتی بوده است.